STUDIEREIZEN

Studiereis Dresden en Berlijn

Samenvatting

Locatie:

Datum: 14 tot 17 mei 2014

 • Deel bijeenkomst

Dit jaar is als reisbestemming gekozen voor de combinatie Dresden en Berlijn. De reis vindt plaats van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 mei 2014.

Dresden
Dresden is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. De stad telt 525.000 inwoners, de agglomeratie 1,1 miljoen. Dresden heeft vele prominente historische gebouwen en daardoor een grote aantrekkingskracht op zowel Duitse als buitenlandse toeristen. Vanwege de ligging aan de rivier wordt de stad ook wel het ‘Florence aan de Elbe’ genoemd. De economie van Dresden drijft op de micro-elektronica en informatie- en biotechnologie, met de technische universiteit als grote innovator. De belangrijkste winkelstraat in Dresden is de Prager Strasse, waar alle (intern)nationale retailers zijn gevestigd. Hier is ook een tweetal winkelcentra te vinden, te weten de Altmarkt Galerie en de Centrum Galerie. De Salzstrasse en Altmarkt zijn meer gericht op toerisme en gastronomie, terwijl de hoogwaardiger formules zich thans vooral op de Neumarkt richten. De ontwikkeling van het Wiener Loch, een voormalig industriegebied nabij het station, zal de komende jaren nieuwe retailers naar de stad brengen. Ditzelfde geldt voor de herontwikkeling van de Centrum Galerie, waar Primark een vestiging zal openen.

Berlijn
Hoofdstad van fashion en trends. Deze slogan is op Berlijn meer dan ooit van toepassing. De federale hoofdstad van Duitsland, met 3,46 miljoen inwoners en de grootste retailmarkt van het land, mag zich verheugen in een bijzondere positie als één van de belangrijkste winkelsteden van Europa. De bijzondere culturele achtergrond van de stad en het rijke retailaanbod geeft Berlijn een absolute topstatus in Duitsland. Zowel het aantal hotelovernachtingen als de bestedingen van toeristen groeien fors. Van de totale bestedingen in de retail komt maar liefst circa 25% vanuit het toerisme.

Berlijn heeft een enorme aantrekkingskracht op zowel nationale als internationale retail formules. De winkelmarkt is leidend in het land waar het gaat om verhuurtransacties. Veel retailers vestigen hun pilot stores juist in Berlijn. De winkelmarkt is daarbij grofweg in te delen in de twee historisch gegroeide centra: Centrum West en Centrum Oost. In Centrum Oost kan met name het gebied rond de Hackescher Markt worden gezien als het meest ‘trendy’. Ook biedt de stad een groot aantal traditionele stadsdeelcentra, waaronder de Schlossstrasse en de Wilmersdorfer Strasse.

Berlijn telt 38 winkelcentra, waaronder het recent geopende Boulevard Berlin in de Schlossstrasse. Ook nu, 22 jaar na de eenwording, is de stad nog altijd volop in ontwikkeling. Het retaillandschap heeft een ongekende dynamiek en verandert continue, getuige ook de vele ontwikkelingen die gaande zijn aan onder andere de Alexanderplatz en Leipziger Platz.


  programma

  Tijdens deze inspirerende en leerzame studiereis zullen vanzelfsprekend de meest in het oog springende winkelcentra en –gebieden worden bezocht en zal een vakkundige toelichting op locatie worden gegeven door vertegenwoordigers van de belegger, de ontwikkelaar danwel het centrummanagement.

  In Dresden bezoeken wij onder meer de Prager Strasse, Centrum Galerie Dresden (Corio), Altmarkt Galerie, Neumarkt, Wiener Loch en Elbepark.

  In Berlijn wordt onder andere een bezoek gebracht aan de winkelgebieden rond de Kurfürstendamm, De Friendrichstrasse en de Hackescher Markt en enkele recent geopende danwel nog in ontwikkeling zijnde planmatige winkelcentra als Bikini Berlin, Boulevard Berlin (Corio), LP12 The Mall of Berlin en Alea 101 (Redevco).

  Tenslotte zal, zoals u van SSM Retail Platform gewend bent, een keur aan sprekers vanuit de sector worden uitgenodigd om een beeld te geven van de Duitse retailmarkt in het algemeen en die in de te bezoeken steden in het bijzonder, zowel vanuit een economisch als een ruimtelijk perspectief.

  Het definitieve programma, waarin uiteraard ook voldoende tijd en ruimte zal zijn voor de onderdelen cultuur en netwerken, wordt in de komende tijd verder uitgewerkt en vastgesteld.

 • Reisschema:
 • – woensdag 14 mei Amsterdam – Berlijn met vlucht KL 1821, vertrek 07.05 uur en aankomst 08.25 uur
 • – aansluitend per touringcar naar Dresden (circa 2 uur)
 • – donderdag 15 mei Dresden – Berlijn per trein, vertrek 15.04 uur en aankomst 17.15 uur
 • – zaterdag 17 mei Berlijn – Amsterdam met vlucht KL 1830, vertrek 17.25 uur en aankomst 18.45 uur

  kosten

 • De kosten voor deze studiereis worden door het secretariaat thans geraamd op € 1.995,– per persoon. De definitieve reissom zal zo spoedig mogelijk worden vastgesteld. In dit bedrag zijn begrepen:

 • – retourvlucht (Amsterdam – Berlijn v.v.)
 • – transfer per trein (Dresden – Berlijn)
 • – verblijf ter plaatse
 • – alle maaltijden (met uitzondering van de vrije lunches)
 • – alle vervoer per touringcar
 • – uitgebreide documentatie
 • – alle excursies

  AANMELDEN:

  Deelname is op persoonlijke uitnodiging en de uitnodigingen zijn inmiddels verstuurd. Te allen tijde hebben begunstigers van SSM Retail Platform voorrang bij aanmelding.